A Fresh Console for Christmas: New TARDIS Interior Revealed

Standard

The BBC has unveiled our first glimpse at Doctor Who‘s revamped TARDIS control room, and it takes us away from the prior steampunk monstrosity back to a far more traditional look:

Image of new TARDIS control room via BBC

While I understood the prior control room as emphasizing the immense size of the TARDIS (and also providing lots of space for interesting camera angles and character positioning), this new look harkens back to consoles from earlier days with a more personal scale. The prior console took time to walk around, and the TARDIS felt like a ship rather than, well, a time machine. This is cozy without being cramped, and the lines are modern and eclectic at the same time.

Though it’s hard to tell from the photo, stairs seem to extend down behind Matt Smith, suggesting a lower deck where the Doctor can fiddle with the TARDIS to his hearts’ content. There are plenty of knobs and levers as well—the TARDIS should never have a touch-screen bridge along the lines of Star Trek: The Next Generation. The hexagonal motif in the walls also calls back to earlier incarnations of our favorite time machine.

A very promising new look here. Now let’s hope that the stories Moffat and crew tell in it are worthy of the revamp, because the first part of the most recent season left more than a bit to be desired.

(Image via BBC)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.